Welke eenvoudige en algemene manier is er om rupsen te prepareren, zodat die kunnen bewaard worden buiten een conserveringsvloeistof?
De bewerking gebeurt in twee stadia :
a) De dode rups op wat filtreer- of vloeipapier leggen. Er wat velletjes bovenop aanbrengen. Met een potlood of een glazen staaf over het lichaam rollen in de richting van de anus ; hierdoor komt de gehele lichaamsinhoud langs de aars naar buiten. De darm aan de aars afsnijden. Voorzichtig te werk gaan en herbeginnen tot de balg volledig leeg is.
Gekweekte rupsen laat men 2 tot 3 dagen vóór de bewerking vasten, dan gaat het veel gemakkelijker.
b) De balg gedeeltelijk drogen op een zachte warmtebron (verwarminsgplaat) en vervolgens vol lucht blazen. Men gebruikt hiervoor best een rubberen peer, waaraan een fijne pipet is gehecht. De punt hiervan met vaseline insmeren om te voorkomen dat hij blijft kleven aan de lichaamsholte. Door het opblazen krijgt de balg weer zijn natuurlijke vorm. Na 8 of 10 minuten drogen nog eens herbeginnen en nogmaals enkel minuten laten drogen. Dan de pipet losmaken en de balg laten afkoelen. Wil men de rupsen in een verzameling bewaren, een drinkrietje langs de anus in de lichaamsholte brengen, en enkele mm verder dan het lichaam afsnijden. De speld met het etiket met de gegevens over de rups kan dan door dit rietje gestoken worden.